malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a

V Hraběticích vzkřísili Znojemské okurky. Sbírají je do košíků a zavařují  


Poklady ve starých zaprášených knihách objevili při úklidu staré konzervárny.
Recepty na chuť pravých Znojemských okurek vyzkoušeli a ústa jim zaplnila chuť, o kterou se rozhodli podělit.
Farmáři a výrobci z Hrabětic na Znojemsku už začali posílat na trh desítky tisíc sklenic s oblíbenou štiplavou pochoutkou.

   
znojemské okurky - Hrabětice

Sláva Znojemských okurek se vrací z polí a konzervárny u Hrabětic na Znojemsku. | Foto: souhlasem Košík.cz


Nadšenci, kteří se pěstováním zeleniny a jejím zavařováním zabývají dlouhodobě tak vzkřísili tradiční výrobu věhlasné chuti okurek ze Znojemska. „Když jsme v hrabětické konzervárně objevili staré recepty a výrobní normy na sterilované znojemské okurky, hned nás to chytlo. Napřed jsme je vyzkoušeli jen tak pro zábavu. Zaujala nás plná chuť a rozhodli jsme se pro jejich výrobu,“ potvrdil ředitel konzervárny v Hraběticích Radek Hynek.
   
Žádná umělá sladidla, ale pravý cukr a všechny ostatní přísady v mnohem větším množství, než je obvyklé. Jen to prozradil z nyní pečlivě střežené receptury Deníku Rovnost. „Všeho je tam dva a půl krát víc. Octa, cukru, cibule, koření. Co naplat, že se tím výroba prodražuje, chuť sterilovaných okurek je hutnější,“ popsal Hynek.
 
Také na odrůdě a velikosti pichlavé zeleniny podle něj záleží. „Nakladačky pro tento účel pěstuje náš partner přímo na polích u Hrabětic. Ženy je sbírají výhradně ručně. Do košíků, aby se okurky nepoškodily. Žádné kombajny jako u velkovýroby v tomto případě nehrozí,“ upozornil Hynek.
Nadšenci, kteří se pěstováním zeleniny a jejím zavařováním zabývají dlouhodobě tak vzkřísili tradiční výrobu věhlasné chuti okurek ze Znojemska. „Když jsme v hrabětické konzervárně objevili staré recepty a výrobní normy na sterilované znojemské okurky, hned nás to chytlo. Napřed jsme je vyzkoušeli jen tak pro zábavu. Zaujala nás plná chuť a rozhodli jsme se pro jejich výrobu,“ potvrdil ředitel konzervárny v Hraběticích Radek Hynek.
Žádná umělá sladidla, ale pravý cukr a všechny ostatní přísady v mnohem větším množství, než je obvyklé. Jen to prozradil z nyní pečlivě střežené receptury Deníku Rovnost. „Všeho je tam dva a půl krát víc. Octa, cukru, cibule, koření. Co naplat, že se tím výroba prodražuje, chuť sterilovaných okurek je hutnější,“ popsal Hynek.
Znojemské okurky _Hrabětice Znojemské okurky -Hrabětice Nadšenci, kteří se pěstováním zeleniny a jejím zavařováním zabývají dlouhodobě tak vzkřísili tradiční výrobu věhlasné chuti okurek ze Znojemska. „Když jsme v hrabětické konzervárně objevili staré recepty a výrobní normy na sterilované znojemské okurky, hned nás to chytlo. Napřed jsme je vyzkoušeli jen tak pro zábavu. Zaujala nás plná chuť a rozhodli jsme se pro jejich výrobu,“ potvrdil ředitel konzervárny v Hraběticích Radek Hynek.
Žádná umělá sladidla, ale pravý cukr a všechny ostatní přísady v mnohem větším množství, než je obvyklé. Jen to prozradil z nyní pečlivě střežené receptury Deníku Rovnost. „Všeho je tam dva a půl krát víc. Octa, cukru, cibule, koření. Co naplat, že se tím výroba prodražuje, chuť sterilovaných okurek je hutnější,“ popsal Hynek.
Znojemské okurky - Hrabětice
 
Autentická výroba zaujala natolik, že exkluzivitu prodeje si vyhradil jediný obchodník, internetový Košík. Jeho šéf obchodního oddělení Tomáš Jeřábek si totiž vybavil zavařování znojemských okurek v dětství doma. „Prodával nám je tehdy kamarád z jižní Moravy a každoročně jsme zavařili stovky sklenic. Probírali jsme je ve vaně, připravovali podle rodinné receptury, byla to v podstatě domácí fabrika. Jedl jsem je po kilech na posezení,“ podělil se Jeřábek.

Jeho zkušenost zřejmě rozhodla, pozná totiž rozdíl mezi okurkou vypěstovanou na jižní Moravě a těmi, které jsou odjinud, mnohdy ze zahraničí. „Chtěli jsme prostě lidem přinést okurku, která pořádně křupne. Bez umělých sladidel, s lákem, ve kterém je pravý cukr. A které budou chuťově boží. Takové, které jsou opravdu znojemské, jaké už dnes nejdou běžně koupit,“ dodal Jeřábek.

Sklenice opatřili prodejci pečetí Authentic, jež garantuje regionální kvalitu podle původních receptur. Navzdory vyšším nákladům na zpracování nepřevýšila cena prodávané sklenice o objemu klasické sedmičky například konkurenční značku Znojmia. Shodně jsou k dostání za pětačtyřicet korun.
       
Znojemské okurky - Hrabětice Znojemské okurky - Hrabětice
   
Ochutnala je už například Jana Semerádová z brněnských Bohunic. Regionální výrobky ji lákají dlouhodobě. „Konečně, Znojemské okurky posledních pár desítek let vlastně jen hledáme. U těchto asi zůstanu, připomínají mi ty od babičky. Křupavé, plné chuti,“ ocenila žena.

Na své vlastní nedá naopak dopustit Bronislav Klepl ze Znojma. „Jiné už nezkouším, máme recepturu ještě ze staré Fruty. Možná se tím ale vrací kus znojemské historie,“ zvažoval muž.

Znojemské okurky:

Pěstují se a vyrábí u Hrabětic na Znojemsku.

• Staré recepty našli provozovatelé tamní konzervárny nedávno.

• Obsahují dvojnásobné množství koření, zeleniny, octu a pravý cukr.

• Obchodní právo si vyhradil internetový prodejce Košík.cz.

• Sklenice o obsahu 0,7 litru stojí 45 korun.




Reportérka: Dagmar Sedláčková, Znojemský deník, 16.11.2021

                                                                
zpátky úvod další