malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


Ing. Jaroslav Krejčí
(1935-1999)
Ing. Jaroslav Krejčí 1935-1999


Ing. Jaroslav Krejčí, iniciátor vzniku Národního parku Podyjí  (* 13. 3. 1935, Hl. Mašůvky -  27. 2. 1999, Znojmo)


Rodák z Hlubokých Mašůvek si už od dětství vytvářel vztah k rozmanité krajině Znojemska. Jeho rodiče byli soukromí zemědělci, v terminologii padesátých let „kulaci“, proto nemohl jít zprvu studovat. Vyučil se nejprve lesníkem, teprve potom byl přijat na znojemské gymnasium. Po lesnické praxi nastoupil ke studiu na lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně. Tu absolvoval v roce 1964 a získal zde titul inženýra.

Začal pracovat v přírodovědeckém oddělení Jihomoravského muzea ve Znojmě, kde rozšiřoval herbáře a napsal několik odborných prací. Ty se už od počátku týkaly ekologie, což popuzovalo některé zemědělce a soudruhy na znojemském okrese. Věnoval se biologii a mykologii. Stal se posléze členem Čs. vědecké společnosti pro mykologii při Československé akademii věd. Postupně se začal věnovat ochraně přírody velmi aktivně a navíc koordinoval činnost dobrovolníků v této oblasti. Společně s některými rakouskými občany se mu podařilo zabránit stavbě přehrady u Býčí skály na Dyji nad Znojmem a zachránit tak cenný kus podyjské přírody.

Jeho aktivity napomohly v roce 1978 vyhlásit Chráněnou krajinnou oblast Podyjí (CHKO Podyjí). Následná myšlenka scelení maloplošných chráněných území pak vedla - po sametové revoluci - ke vzniku Národního parku Podyjí. Ten byl vyhlášen 20. 3. 1991.

Ing. Jaroslav Krejčí se stal jeho prvním ředitelem. Od roku 1995 pak převzal tuto funkci ing. Tomáš Rothröckl.

1. 1. 2000 vznikl na rakouské straně National park Thayatal. Toho se už ing. Jaroslav Krejčí nedožil. Zemřel 27. 2. 1999, krátce před svými 64. narozeninami. Je po něm pojmenována jedna z cest v Národním parku Podyjí.

Lubomír Černošek, květen 2024



                                                                 
zpátky úvod