malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě+řř


P a m ě ť   m í s t a

                            os staré Znojmo

     

 Vlakem ze Znojma do Brna za 25 minut: investice za miliardy bude do deseti let

 
 
Vlakem ze Znojma do Brna za pětadvacet minut. Dlouholetý sen Znojemských o rychlé dopravě po železnici do krajského města se už rýsuje. Správa železnic dopracovává studii proveditelnosti k výstavbě rychlostní tratě, plánuje i modernizaci úseku do Břeclavi.   
 
náždraží Znojmo
Železniční stanice Znojmo. | Foto: Deník/Dalibor Krutiš
   
Investici za miliardy korun by chtěli představitelé Správy železnic dokončit do deseti let. „Pro železniční spojení mezi Brnem a Znojmem se jako nejvýhodnější řešení jeví navázání na připravovanou stavbu vysokorychlostní tratě Brno – Šakvice, ze které by u Unkovic na Brněnsku odbočila novostavba tratě na Hrušovany nad Jevišovkou. Vlaky by tam mohly jezdit rychlostí 230 kilometrů za hodinu. Tato varianta by zkrátila cestovní dobu mezi Brnem a Znojmem pod třicet minut.,“ přiblížila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

 
Za stanicí Hrušovany nad Jevišovkou-Šanov ve směru na Znojmo by se pak podle ní nová trať napojila do stávající tratě Břeclav – Znojmo. „Tu hodláme modernizovat a elektrifikovat. V navržené podobě nové železniční infrastruktury u Hrušovan nad Jevišovkou počítáme i s přímým napojením z nové tratě od Brna ve směru na Mikulov a Břeclav,“ dodala mluvčí.

Ve hře je i využití stávající tratě Brno – Střelice – Hrušovany nad Jevišovkou – Znojmo. „Po její modernizaci a elektrizaci včetně vybudování nové spojky u stanice Hrušovany nad Jevišovkou-Šanov lze dosáhnout cestovní doby mezi Brnem a Znojmem těsně pod šedesát minut,“ dodala Friebová.

Rok 2031

Studie proveditelnosti ještě není uzavřena „V tuto chvílí předpokládáme dokončení staveb k roku 2031. Skutečný termín realizace ale bude záviset na konečných výsledcích studie, na jejím schválení a zejména na průběhu projektové přípravy včetně projednání nutných změn v územně-plánovacích dokumentacích,“ upozornila Friebová.
 
Za studiemi se každý týden stěhuje do Brna i Jana Jelínková. „V Brně za půl hodiny? To bych dojížděla každý den a nemusela platit podnájem. Za deset let už to ale nebudu potřebovat,“ komentovala plány studentka ze Znojma.

Se studií seznámili zástupci Správy železnic také starostu Znojma Jakuba Malačku. „Do léta bude studie hotová a na podzim se o ní bude rozhodovat na ministerstvu dopravy. Realizace je pro nás obrovskou příležitostí k rozvoji města i celého okresu,“ uvedl Malačka.

   
   
Železnice Znojmo



Autor: Dagmar Sedláčková, Znojemský deník, 10.03.2021

Foto: Dalibor Krutiš

zpátky úvod