malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a

130 let od slavnostního otevření školy na nám. Republiky. 

16. září 2019 to bude přesně 130 let od slavnostního otevření hlavní budovy školy, ve které se nachází ZŠ nám. Republiky. 
 
Úhledná a přísně symetrická budova v historizujícím, novorenesančním slohu byla postavena pro dvě nově založené znojemské školy – chlapeckou obecnou školu pro 3. okrsek a dívčí obecnou školu pro 3. okrsek u příležitosti 40letého jubilea vlády císaře Františka Josefa I.

Zastupitelstvo města o stavbě rozhodlo již v závěru roku 1887. Dne 24. června 1888 byly na základě výběrového řízení stavební práce zadány zkušenému znojemskému staviteli Josefu Schweighoferovi. Stavební práce trvaly pouhý rok a vyžádaly si bezmála 70 tisíc zlatých. Investorem bylo město Znojmo, které za tím účelem uvolnilo prostředky z rezervního fondu městské spořitelny. Na stavbu tak vlastně přispěl každý znojemský občan, který měl u spořitelny uloženy své úspory. Slavnostní otevření budovy proběhlo 16. září 1889 za přítomnosti starosty města Johanna Brantnera, okresního školního inspektora (a proslulého botanika) Adolfa Oborného, prvního řídícího učitele Josefa Schaffera a dalších. Jelikož se jednalo o dvě školy v jedné budově, má budova dodnes dva vchody. Obě symetrické části budovy v interiéru na chodbě oddělovala mříž, aby se dívky a chlapci nemohli „promíchávat“.

obecná škola

Oficiální označení na atice průčelí budovy „Kaiser Franz Joseph Volksschule (Obecná škola císaře Františka Josefa)“, patrné z prvního snímku, bylo odstraněno po roce 1920.


škola - Nám. Republiky
nejstarší dochovaný snímek školy
škola - Nám. Republiky
škola v meziválečném období

škola - Nám. Republiky
škola dnes
Autor: PhDr.Jiří Kacetl,květen 2019.
Foto: JMU znojmo (1,2), ZŠ nám. Republiky (3)


                                                                 
zpátky úvod